Tip 1 Kies de juiste vloer in de juiste ruimte
Welke dikte laminaatvloer u het beste kunt kiezen is afhankelijk van de ruimte of verdieping waar de vloer komt te liggen en de intensiteit van het gebruik van de vloer. Als richtlijn kun je onderstaande diktes aanhouden. De uiteindelijke keuze wordt uiteraard bepaald door het gebruik van de betreffende ruimte.
- Begane grond: vanaf 8 mm
- Eerste verdieping: vanaf 7 mm
- Zolder: vanaf 6 mm
Tip 2 Kies je vloer uit bij daglicht
Ons advies is om je nieuwe laminaatvloer altijd uit te zoeken bij natuurlijk daglicht. Dan komen de originele kleur en de structuur het beste tot hun recht.
Tip 3 Bestel voldoende
Om uit te rekenen hoeveel materiaal je nodig hebt, bereken je de lengte en breedte van de te leggen ruimte en vermenigvuldig die met elkaar. Wij adviseren altijd om 10% extra te bestellen voor het zaagverlies of eventuele beschadigingen. Bij ruimtes met veel hoeken kun je 15% extra hanteren.
Indien je planken overhoudt, is ons advies deze altijd te bewaren voor het geval de vloer beschadigd raakt. Je kunt dan de beschadigde planken eenvoudig vervangen.
Tip 4 Zorg voor een vlakke basisvloer
Het verloop van de basisvloer mag niet méér zijn dan 3 mm per strekkende meter; oneffenheden in het vloeroppervlak die groter zijn dan 2 mm moeten worden verwijderd. Daarnaast moet de basisvloer schoon en droog zijn.
Tip 5 Laat de vloer voldoende acclimatiseren
Erg belangrijk! Laat de pakken laminaat altijd voldoende acclimatiseren in de te leggen ruimte bij een temperatuur van ten minste 18 graden. Dit doe je door de (ongeopende) pakken kruislings in het midden van de ruimte te leggen met een paar centimeter tussen de pakken. Dit zorgt ervoor dat de lucht ertussendoor kan circuleren.
Hoe lang het laminaat dient te acclimatiseren is afhankelijk van de lengte/breedte van de plank. Dit staat altijd aangegeven op de verpakking.
Tip 6 Installeer de juiste ondervloer
De functie van een goede ondervloer wordt vaak onderschat. Succesvol installeren van een laminaatvloer begint met de keuze van de juiste ondervloer. Let vooral ook op de stabiliteit van de ondervloer. Deze dient voldoende drukvast te zijn. Dit voorkomt loopgeluid overlast en het kraken van de laminaatvloer.
Het gebruik van een dampdicht vochtscherm is een vereiste. Dit voorkomt dat er optrekkend vocht in het laminaat trekt waardoor de vloer krom trekt. We hebben ondervloeren in ons assortiment waarbij de dampdichte folie verwerkt is in de ondervloer. In bepaalde situaties moet echter altijd eerst een dampdicht vochtscherm worden aangebracht.
Is geluidsisolatie van belang, bijvoorbeeld omdat je in een appartement woont, of omdat je zelf een aangenaam geluid wilt hebben in de ruimte? Ook daarvoor zijn er passende ondervloeren.
Tip 7 Dilateer tussen ruimtes en in grote ruimtes
Wanneer je een laminaatvloer legt in verschillende ruimtes (in meerdere slaapkamers bijvoorbeeld) moeten dilataties worden aangebracht. Bij grote oppervlaktes is het advies per 10 strekkende meter (of bij maximaal 40 m2) te dilateren.
Het dilateren is essentieel omdat de verschillende ruimtes allemaal een andere temperatuur en luchtvochtigheid hebben. Dit verschil kan ervoor zorgen dat de vloer in de ene kamer uitzet en in de andere kamer krimpt met als gevolg dat de spanning op de laminaatvloer te groot wordt.
Tip 8 Vergeet de randafwerking niet
Niet alleen tussen verschillende ruimtes of bij een groot oppervlak moet ruimte vrijgehouden worden. Ook tussen de vloer en de muur is ruimte nodig voor de werking (uitzetten of krimpen) van de vloer als gevolg van temperatuurwisselingen of vocht.
Houd als tussenruimte het aantal millimeters aan dat de vloer dik is. Dus bij een vloer van 8 mm, hou je 8 mm afstand tussen vloer en wand. Deze expansieruimte werk je netjes af met een plint.
Tip 9 Gebruik laminaat door elkaar heen
Zorg er bij het leggen van een laminaatvloer voor dat je het laminaat uit verschillende verpakkingen door elkaar heen gebruikt. Dit om eventuele kleine kleurverschillen tussen de planken te ondervangen.
Tip 10 Onderhoud de laminaatvloer droog
Het juiste onderhoud is een belangrijke factor voor het jarenlang plezier hebben van je laminaatvloer. Voor het schoonhouden van de laminaatvloer kun je het beste gebruik maken van een stofzuiger met zachte borstel. Incidenteel en bij (hardnekkige) vlekken mag je de vloer lichtvochtig schoonmaken met huishoudazijn in lauw water. Droog de vloer in dat geval altijd even na zodat er geen vuil of strepen achterblijven. Geef je de voorkeur aan een vloer die je regelmatig vochtig kan reinigen, kijk dan eens bij onze Aqua vloeren.