Vorm hoek

Gebruiksklassen

Bij de keuze van je laminaatvloer is het verstandig om behalve met kleur en decor ook rekening te houden met de gebruiksklasse en slijtwaarde. Met behulp van de gebruiksklasse kun je de juiste laminaatvloer kiezen voor iedere plek in je woning of bedrijfsruimte.

Iedere laminaatvloer heeft een bepaalde gebruiksklasse die aangeeft voor welke toepassing en voor welke ruimte deze geschikt is. Dit is een internationaal ontwikkelde standaard die als doel heeft om het makkelijker te maken om de juiste vloer te kiezen. De gebruiksklasse zegt iets over de kwaliteit en sterkte van een laminaatvloer en wordt bepaald door de toplaag. Hoe harder de toplaag, des te hoger de gebruiksklasse. Deze gebruiksklassen worden aangegeven met symbolen die terug te vinden zijn op de verpakking van het laminaat.

Laminaatvloeren worden uitvoerig getest op onder andere drukweerstand, vlekbestendigheid en vochtbestendigheid. Deze factoren samen bepalen uiteindelijk de gebruiksklasse, die wordt uitgedrukt in een cijfer. Het meest toegepast worden de gebruiksklassen 31, 32 en 33. Daarnaast wordt vaak ook de slijtwaarde vermeld. Deze zogenaamde AC waarde (4, 5 of 6) geeft de kwaliteit van de toplaag weer.

Gebruiksklasse bij thuisgebruik

  • AC1, klasse 21 voor licht gebruik zoals slaapkamers. Over deze laminaatvloeren wordt namelijk niet de hele dag gelopen.
  • AC2, klasse 22 voor gemiddeld thuisgebruik zoals woonkamer, eetkamer of kinderkamer
  • AC3, klasse 23 voor zwaar thuisgebruik zoals de gang, woonkamer of kantoor aan huis. Op deze laminaatvloeren wordt de hele dag op gelopen.

 

Gebruiksklasse bij commercieel gebruik:

  • AC3, klasse 31 voor licht commercieel gebruik zoals hotelkamers of kleine kantoren
  • AC4, klasse 32 voor gemiddeld commercieel gebruik zoals kleine kantoorruimtes, boetiek of café
  • AC5, klasse 33 voor zwaar commercieel gebruik zoals grote kantoren, klaslokalen en winkels
  • AC6, klasse 34 voor extreem intensief commercieel gebruik zoals klaslokalen en warenhuizen

Vorm hoek
De garantie is altijd en uitsluitend van toepassing op gebruik van de laminaatvloer volgens de aangegeven gebruiksklasse.

Bij het gebruik van laminaatvloeren op projectbasis zoals kantoren, winkel, wachtruimtes etc. is het altijd belangrijk te kijken naar de verwachte belasting van de vloeren in relatie tot de verwachte levensduur. Hiervoor kun je advies inwinnen bij je dealer.